U.S. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the Attention of:

MAR 16 2005

Mr, Walter L. Hutchens

Marine Chemist Service, Inc.
11850 Tug Boat Lane

Newport News, VA 23606-2527

Dear Mr. Hutchens:

Thank you for your September 17, 2004 letter to our office of Maritime Enforcement requesting
our evaluation of your burning Hose Identification & Security Device (BHISD) for compliance to

specific OSHA standards.

On September 15, 2004 OSHA published in the Federal Register, 29 CFR 191 5-Fire Protection
in Shipyard Employment; Final Rule. This final rule became effective on December 14, 2004.
Based on the above regulations, you requested our evaluation of your BHISD device and its
compliance with the provisions stated in 29 CFR 1915.503(b)(2)(iv).

OSHA is generally precluded from approving or endorsing specific products. The variable
working conditions at job sites and possible alteration or misapplication of an otherwise safe
piece of equipment could easily create a hazardous condition beyond the control of the
equipment manufacturer. However, where appropriate, we try to give some guidance to help
employers assess whether products are appropriate to use in light of OSHA requirements.

Based on the information you submitted, our evaluation of your BHISD sample and the Salety
Operating Procedure (MCS-003) dated June 22, 2004, this device, if used in accordance with the
above procedure, would appear to satisfy OSHA's provisions stated in 29 CFR
1915.503(b)(2)(iv). We have also noted that the Department of the Navy, SUPSHIP Portsmouth,
VA approved this device on June 14, 2002.

Thank you for your interest in occupational safety and health. As you are probably aware, OSHA
requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances but they cannot create additional
employer obligations. This letter constitutes OSHA’s interpretations of the requirements
discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules.
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Also, from time to time, we update our guidance in response to new information. To keep
apprised of such developments you can consult OSHA’s website http://www.osha.gov. If you
have any further questions, please feel free to contact Mr. George Poneros of the Office of

Maritime Enforcement at (202) 693-2157.

Sincerely,

Recheand € _(jn)@a

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs



